Restauracja Bistro42 to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Bydgoszczy. Powstała z inicjatywy niebanalnego duetu kucharzy Macieja Bazeli i Agnieszki Dembek. Połączenie dwóch przeciwstawnych charakterów kulinarnych dało efekt w postaci wiedzy i doświadczenia oraz pasji i zamiłowania.

W Naszej restauracji dania przygotowujemy w otwartej kuchni na oczach naszych gości, ze szczególną dbałością o wysoką jakość oraz świeżość produktów.

Potrawy w Bistro42 stale się zmieniają, dzięki czemu każdego dnia mogą Państwo odkryć nowe smaki.

Ścisłe centrum śródmieścia, tętniąca życiem ulica Śniadeckich do której z łatwością dostać się można z każdej części Bydgoszczy. Ponadto doskonały zespół  kucharzy, otwarta kuchnia, ciepłe wnętrze i przyjazna atmosfera są najlepszą wizytówką tego przepełnionego smakami miejsca.

Dołącz do Nas: facebook.com/bistro42bydgoszcz/

W naszej kuchni

kulinarni specjaliści

Maciej Bazela

Szef kuchni

Już jako 7-letni chłopiec zawsze chciał gotować. Swoją przygodę rozpoczął w 1995 roku, kiedy poszedł do szkoły gastronomicznej. W tamtych czasach było bardzo ciężko znaleźć praktyki w dobrej restauracji, ale jemu jakoś się to udało. Pierwszą prawdziwą pracę jako kucharz zaczął w restauracji „Gallery” na Bydgoskiej starówce, i tam rozpoczęło się ciągłe zdobywanie, i pogłębianie wiedzy kulinarnej. Po pewnym czasie nauki zawodu został szefem kuchni w Bydgoskiej „Karczmie Rzym”, którą to do dziś nazywa swoim „dzieckiem”. Doświadczenie zdobywał w wielu restauracjach m.in. „Winiarnia”, „Pałac Ostromecko”, „Kuchnia”, „Kresowianka” i wielu innych, z czego w większości z nich był szefem kuchni.

Dziś dzięki wysokim umiejętnością oraz zdobytemu doświadczeniu, nadszedł czas do poprowadzenia własnej restauracji.Dużo satysfakcji sprawia mu gotowanie dla innych. Uwielbia jak ludzie patrzą kiedy gotuje, i jak tworzy się dla nich posiłek. Dużo serca wkłada w to co podawane jest gościom na talerzach. Gotowanie dla niego to nie tylko praca, to również żywioł oraz pasja!

Agnieszka Dembek

Z-ca Szefa kuchni

Kucharz z zamiłowania. Już od najmłodszych lat świetnie odnajdywała się w kuchni, gdy pomagała mamie oraz cioci w przygotowaniach do najróżniejszych imprez okolicznościowych dla bardzo licznej rodziny. W następnych latach sama przejęła ten obowiązek. Latami rozkoszowała smakami swojego narzeczonego, rodzinę oraz znajomych. Wszyscy jej powtarzali, że taki talent nie powinien się zmarnować. Po wielu latach – posłuchała. Od samego początku pracy w pierwszej restauracji świetnie się w niej odnajdywała. Gości zaskakiwała smakami oraz pomysłami. Perfekcjonistka dbając o najmniejszy detal, w dodatku wiecznie uśmiechnięta. Podczas wielu podróży do  najdalszych zakątków globu, zawsze największą atrakcją była dla niej lokalna kuchnia. Smakowała, poszerzała wiedzę, a gdy wracała do domu, to już za pierwszym razem tworzyła dania, które w smaku dorównywały oryginałom. W kuchni wraz z Maciejem tworzą zabójczo zgrany, kulinarny duet!